Skip to main content

Tényleg veszít az ízéből a paradicsom télen?

Tényleg veszít az ízéből a paradicsom télen?

Sokan tapasztalják, hogy a paradicsom íze a hideg hónapokban megváltozik, sőt mintha eltűnne a zamata. A jelenség valós, és a magyarázata egyszerűbb, mint gondolnánk.

A nyári paradicsom valóságos kincs, hiszen ilyenkor a legédesebb, legaromásabb, és a húsa is roppanós. Amikor azonban véget ér a meleg idő, biztosan sokan tapasztaljuk, hogy az íze megváltozik: vizesebb, jellegtelenebb lesz, és mintha eltűnne belőle a napérlelte zamatos íz. Ennek oka, hogy télen a paradicsomot gyakran üvegházakban termesztik, idő előtt szüretelik, vagy melegebb régiókból szállítják az üzletekbe. Ráadásul, ezeket a fajtákat elsősorban tartósságra, nem pedig ízre nemesítették és mivel hűvös környezetben tárolják őket, ami tovább csökkenti az aromájukat, írja a The Daily Meal. 

paradicsom

Bizonyos fajták azonban télen is megőrzik édes-savanykás ízüket. A cseresznye- és szőlőparadicsom például kifejezetten jól bírja az őszi-téli hőmérséklet-ingadozásokat, és mivel kevesebb vizet tartalmaz, az íze frissebb, koncentráltabb marad. Plusz, a kisebb paradicsomok rendkívül sokoldalúan felhasználhatók, hiszen tökéletesek egy gazdag reggelihez, egy paradicsomszószhoz vagy akár egy könnyed salátához. 

Talán ezt sem különösen meglepő, hogy a paradicsom a magyarok egyik kedvenc zöldsége: a Központi Statisztikai Hivatal 2018-as adatai szerint egy fő évente átlagosan 7,6 kilogrammot fogyaszt belőle – ezzel a burgonya, a tartósított zöldségek és a vöröshagyma után a negyedik helyen áll a legnépszerűbbek listáján.


Képek forrása: Unsplash